Dieta standard
z wyborem posiłków
Dieta cukrzycowa jest rodzajem diet specjalistycznych, skierowana do osób z cukrzycą typu I, II oraz wymagających kontroli glikemii. Składa się ona z 5 posiłków: śniadania, II śniadania, obiadu, podwieczorka oraz kolacji. Dostępna jest w 6 wariantach kalorycznych od 1200kcal do 3000kcal.
Dieta cukrzycowa składa się z produktów o niskim indeksie glikemicznym, eliminuje całkowicie cukry proste w formie cukru stołowego, miodu oraz innych cukrów. Dania w formie słodkiej występują sporadycznie, składają się ze świeżych owoców lub dosładzane są naturalnymi słodzikami tj. ksylitol, stewia, erytrytol.
Źródłem białka w diecie są chude mięsa, ryby, nabiał oraz jaja, dodatek węglowodanów stanowią grube kasze typu gryczana, pęczak a także inne o niskim indeksie glikemicznym np. komosa ryżowa, oraz pełnoziarniste ryże: brązowy, czarny czy dziki.
Tłuszcze występują w formie naturalnych olejów roślinnych oraz oliwy, a także w formie orzechów, pestek czy awokado.
Dieta ta ma na celu utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
więcej niż 30 dni | 16-30 dni | 1-15 dni | |
1200 kcal | 55 zł | 57 zł | 60 zł |
1500 kcal | 57 zł | 59 zł | 62 zł |
1800 kcal | 61 zł | 63 zł | 66 zł |
2000 kcal | 63 zł | 65 zł | 68 zł |
2500 kcal | 69 zł | 71 zł | 74 zł |
3000 kcal | 74 zł | 76 zł | 79 zł |