Kredens Smaku

Kokosowa dieta ketogeniczna. Jak przez to przejść od zera?

Ogólne założenia programu diety ektogeniczne znane są od wieków, ponieważ jest ona bardzo zbliżona do diety pierwszych ludzi, którzy żywili się głównie mięsem zwierząt oraz ryb, w ich diecie rzadko pojawiały się ziarna czy byliny. Oczywiście wiadomo, że ten sposób żywienia był instynktowny i nie był ściśle planowany na etapy – po prostu pierwotni ludzie spożywali te produkty które upolowali, dopiero z czasem pojawiły się pierwsze uprawy roślin jadalnych.

Eskimosi od dawien dawna z racji na trudne warunki atmosferyczne żywią się zgodnie z założeniami diety wysokotłuszczowej, w warunkach wiecznej zmarzliny ciężko jest wyhodować choćby małą marchewkę.  Wspomniane przypadki potwierdzają obecność diety ketogenicznej już w odległych czasach.

Jednak przyglądając się bliżej żywieniu większości teraźniejszej populacji ludzi,  jemy głównie posiłki bogate w węglowodany, skrobię i cukry proste, bardzo ważne jest aby przejście na dietę ketogeniczną było przemyślany i odpowiednio wprowadzone. Bardzo ważna jest świadomość jakie skutki uboczne możemy odczuwać w pierwszych tygodniach diety, a także jakie schorzenia są przeciwwskazaniem do jej stosowania.

Kokosowa Dieta Ketogeniczna to wysokotłuszczowy plan żywieniowy składający się z trzech faz, które następują po sobie i obecność każdego z etapów nie jest przypadkowa.

Znacząca większość populacji stosuje na co dzień dietę oparta w większości na węglowodanach, w jadłospisie pojawiają się wszelkiego rodzaje kasze, makarony, pieczywo, a także cukier pod różną postacią- cukier do słodzenia, słodycze a także cukier dodany do produktów spożywczych. Ten sposób żywienia powoduje inne przemiany metaboliczne niż będąc na diecie ketogenicznej. Dlatego też szybkie i nie racjonalne przejście organizmu w stan ketozy może być nieprzyjemny i powodować złe samopoczucie.

Kokosowa Dieta Ketogeniczna (KDK) jak sama nazwa wskazuje charakteryzuje się duża zawartością oleju kokosowego wśród innych tłuszczy. Olej kokosowy w około 94% składana się z nasyconych kwasów tłuszczowych a w tym około 62% stanowią średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT).

KDK podzielona jest na następujące fazy:

FAZA I

keto- adaptacja- jest to początkowy trwający dwa tygodnie etap przyzwyczajania się do diety, składa się z czysto ketogenicznych produktów: jaja, mięsa, ryby, oleje roślinne, w tym w największej ilości olej kokosowy, tłuszcze zwierzęce, zielone warzywa oraz inne warzywa i owoce niskowęglowodanowe; faza keto- adaptacji zawiera 4 posiłki dziennie, każdy o równej kaloryczności, celem tej fazy jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy pokarmowej, zmiany w procesach metabolicznych- wytwarzanie ciał ketonowych;

FAZA II

główny etap Kokosowej Diety Ketogenicznej, etap ten składa się z 4- tygodniowego jadłospisu, który może być powtarzany przez klienta do osiągnięcia oczekiwanych rezultatów spadku masy ciała, składa się z 4 posiłków dziennie, w tym etapie wprowadzane są pozostałe produkty ketogeniczne: sery żółte, mozarella, ser feta, kozi, kremowy, serek wiejski, niektóre orzechy i pestki niskowęglowodanowe; zawartość węglowodanów w diecie oscyluje w okolicy 30g dziennie;

FAZA III

etap wychodzenia z diety, stopniowo dochodzi do zmian w ilości makroskładników w poszczególnych dniach diety, wzrostowi ulega ilość węglowodanów natomiast spada ilość tłuszczy w posiłkach; wprowadzane są produkty węglowodanowe: kasze, ryże, makarony jednak restrykcji w dalszym ciągu podlega cukier, faza ta trwa dwa tygodnie, podczas których ilość węglowodanów wzrasta do około 80g na dobę- jest to niezbędny etap, który umożliwia przejście do żywienia o większej ilości węglowodanów.

Pomimo dużej mody na keto-dietę nie wszyscy będą mogli korzystać z tego planu żywienia. Przede wszystkim zrezygnować powinny osoby z wrodzonymi zaburzeniami metabolicznymi np.  deficyt karnityny, deficyt I i II transferazy karnitynopalmitynowej (CTP), deficyt translokazy karnityny, zaburzenia B-oksydacji kwasów tłuszczowych, deficyt karboksylazy pirogronianowej. Dodatkowo osoby z niewydolnością wątroby i trzustki powinny przechodzić na keto-dietę pod nadzorem lekarskim.

Innymi przeciwwskazaniami do stosowania diety wysokotłuszczowej jest niewyjaśniona hipoglikemia, hiperlipidemia rodzinna, cukrzyca, kamica nerkowa oraz kamica pęcherzyka żółciowego.

Duża ilość tłuszczu w diecie może nieść ze sobą objawy nietolerancji, do których zaliczymy dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego: wzdęcia, zaparcia, biegunki tłuszczowe. Dodatkowo niewielka ilość minerałów może prowadzić do niedoborów witaminowo-mineralnych, skurczów mięśni oraz ogólnego osłabienia i bólów głowy. Przez pierwsze dni możemy zauważyć niewielkie odwodnienie organizmu.

Wszystkie wymienione objawy są przejściowe i po ustabilizowaniu się stanu ketozy pokarmowej zanikają.

Podsumowując informacje dotyczącego Kokosowej Diety Ketogenicznej można stwierdzić, że jej założenia są proste, a nawet niektórzy czytelnicy mogli by powiedzieć , że absurdalne, bo jak jedząc praktycznie sam tłuszcz uda nam się schudnąć J  Jeśli jesteście ciekawie jakie argumenty możemy znaleźć za i przeciw stosowaniu KDK zapraszamy do przeczytania kolejnego artykuły z tej serii „ Keto- dieta za i przeciw- czy wybór jest prosty?”

 

 

 

 

Żródło:

  1. „Dieta ketogeniczna- Jak odzyskać zdrowie dzięki tłuszczom” dr. Bruce File , Wydanie V. Białystok 2019 pod redakcją Ireny Kłoskowskiej

5 września 2019