Kredens Smaku

Kuchnia wegańska od kuchni

Kuchnia roślinna, to dieta całkowicie pozbawiona wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. W dużych i małych miasta powstaje coraz więcej restauracji, które przygotowują dania kuchni wegańskiej. Weganie szukają coraz nowszych sposobów na wniesienie nowych smaków, tekstur oraz kompozycji do kuchni wegańskiej.

Podstawowe składniki kuchni wegańskiej:

– owoce i warzywa- najbardziej różnorodna grupa, z której można przygotować całodzienny jadłospis skomponowany zarówno z dań słodkich jak i wytrawnych, zawierają całą pulę witamin i makroskładników , jednak aby posiłek z nich stworzony był pełnowartościowy musi być wzbogacony o źródło białka w formie np. strączków oraz tłuszcz roślinny

– suche nasiona roślin strączkowych- równie bogata grupa surowców do, których zaliczymy np. soję, soczewice równego koloru, ciecierzycę, różnego rodzaju fasolki, do których zaliczamy z ciekawszych okazów fasolę adzuki, pinto lub czarne oczko, są one podstawowym źródłem białka w diecie wegańskiej, są także podstawą do wiele dalszych produktów kuchni wegańskiej np. ser z soi- tofu czy nabiał wegański

– produkty zbożowe, czyli pełna gama produktów bogatych w węglowodany złożone,  minerałów takich jak cynk, magnez, potas oraz witamin z grupy B; produkty zbożowe powinny stanowić główny element każdego dania w kuchni roślinnej, ponieważ stanowią główny składnik energetyczny diety

– nabiał roślinny, do którego zaliczamy wszystkie mleka i jogurty roślinne, których na rynku spożywczych mamy bardzo szeroki wybór np. mleko ryżowe, sojowe, migdałowe, kokosowe, z orzechów włoskich, z orzechów laskowych, jaglane; każde z tych mlek można w łatwy sposób przyrządzić w domowym zaciszu

– orzechy i nasiona- cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu, oczu oraz innych narządów, choć to dodatek bardzo smaczny to niestety bardzo kaloryczny

– tłuszcze roślinne, do których zaliczamy m.in. oliwę z oliwek, olej kokosowy, różne oleje roślinne lub orzechowe, olej lniany; tak jak orzechy stanowią najcenniejsze źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych

– nieaktywne płatki drożdżowe, wegański składnik o smaku parmezanu , w odróżnieniu od zwykłych drożdży, nieaktywne płatki drożdżowe nie maja właściwości rozmnażania się, używany jest jako składnik smakowy, używany np. do produkcji domowego majonezu sojowego

– kakao, sproszkowane ziarno kakaowca, jeden z wielu składników wypieków, gorzki w smaku, jednak kto nie lubi tego cudownego smaku czekolady

– karob- zastępnik kakao; z racji faktu iż kakao bardzo często powoduje uczulenia lub nietolerancje jego godnym zastępcą jest produkt o dumnej nazwie mączka chleba świętojańskiego, jest delikatniejszy i bardziej słodki od kakao w smaku lekko imitujący karmel

– agar agar- ekstrakt z algi, roślinna alternatywa żelatyny, bez jego dodatku nie udadzą się żadnego rodzaju galaretki czy ciasta na zimno

– siemię lniane- polski SuperFood, zmielone siemię lniane w połączeniu z ciepłą woda kleikuje tworząc świetna alternatywę dla jajka, należy jednak pamiętać aby starać się mielić siemię lniane na bieżąco, ponieważ tłuszcze w nim zawarte bardzo szybko jełczeją i prowadzą do zepsucia produktu

– awokado- zielony owoc o delikatnym kremowym miąższu, źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, beta- sitosterol w nich zawarty wpływa na redukcje cholesterolu LDL i trójglicerydów, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca.

Jak widać dieta roślinna może być bardzo urozmaicona oraz pełnowartościowa. Ważne aby pamiętać o korzystaniu z produktów spożywczych z różnych grup spożywczych aby skomponowany posiłek dostarczał wszystkiego co niezbędne.


26 kwietnia 2019