Kredens Smaku

Trendy dietetyczne na rok 2023

Rok 2022 był trudny i ciężki nie tylko w branży dietetycznej. Duża inflacja, ciągły wzrost usług, produktów spożywczych czy też paliwa nie jest obojętny m.in. w branży cateringów dietetycznych.

Podwyżki cen prądu czy gazu, które są szczególnie dotkliwe dla przedsiębiorców, powodują recesję na rynku. Wszystkie zmiany mające miejsce na przełomie dwóch ostatnich lat powodują duże zmiany w trendach również dietetycznych. Aktualnie dużym zainteresowaniem cieszą się wszelkie diety wegetariańskie, wegańskie, dieta planetarna czy też zero waste, które mają pozytywny wpływ na ekologię oraz mają oszczędzający wpływ na naszą planetę.

U.S.News co roku publikuje ranking prognozowanych najlepszych diet na dany rok. W roku 2023r. w ścisłej czołówce rankingu znajduje się dieta Strażników Wagi, dieta DASH oraz dieta Kliniki Mayo.


DIETA STRAŻNIKÓW WAGI
Dieta Strażników Wagi z ang Weight Watchers zajęła pierwsze miejsce w rankingu najlepszej diety redukcyjnej. Dieta ta wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, opiera się na zasadzie punktowania produktów spożywczych, klient może komponować dietę z wszystkich produktów, tak aby nie przekroczyć puli punktów na dany dzień dobranej do aktualnej masy ciała. Aktualnie jest to dieta najbardziej popularna w USA, bardzo propagowana przez amerykańskich dietetyków.

Osoby w zakresie wagowym 60-68kg mogą skomponować posiłki maksymalnie na 17pkt, w zakresie wagowym 69-70kg można „zjeść” 18pkt natomiast przy wyższej masie ciała 20-21pkt. Dieta Strażników Wagi nie jest dietą restrykcyjną, można spożywać na niej wszystkie produkty spożywcze, ważne aby nie przekraczać dziennej liczby punktów. Codziennie można także „zaoszczędzić” maksymalnie 4pkt aby przeznaczyć je np. na zjedzenie deseru.

Dieta Strażników Wagi to tzw. dieta punktowa, nie musimy w niej liczyć kalorii, jednak ma też kilka mankamentów. Przede wszystkim fakt, iż dostęp do pełnych tabel z punktami produktów jest płatny, należy przystąpić do programu aby mieć pełny dostęp do wszystkich materiałów. Dodatkowo sama dieta, która jest dość elastyczna, jednakże nie uczy zdrowych nawyków żywieniowych, przez to że nie ma żadnych zakazanych produktów.+


DIETA DASH:
Dieta DASH, czyli dieta stosowana w leczeniu nadciśnienia tętniczego krwi, zajęła także drugie miejsce wraz z dietą fleksitariańską w rankingu najlepszych diet roku 2022r. Dieta uznawana wraz z dietą śródziemnomorską za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Eliminuje tłuszcze trans, tłuszcze nasycone, produkty wysoko przetworzone z dużą ilością soli oraz sodu, słodycze, czerwone mięso. Dieta nastawiona jest na spożycie dużej ilości warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych, chudego mięsa, ryb, olejów roślinnych o dużej zawartości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, chudego nabiału, orzechów i nasion oraz nasion roślin strączkowych.


DIETA KLINIKI MAYO:
Dieta Mayo została opracowana przez ekspertów z amerykańskiej kliniki otyłości Mayo, program ceniony jest przez ekspertów w dziedzinie dietetyki za bezpieczeństwo w stosowaniu a także wysoką wartością odżywczą posiłków. Dieta wyklucza z dziennego spożywania tłuszcze trans oraz cukry. Dieta ceniona jest za wysoką zawartość błonnika, witamin i antyoksydantów w diecie.

Dieta podzielona jest na dwa etapy:
• I ETAP trwa około 2 tygodnie i polega głównie na zmianie nawyków żywieniowych, co powoduje ubytek masy ciała około 2,5-5kg na cały etap, w I etapie całkowitej eliminacji ulegają cukry, tłuszcze trans, należy odżywiać się zgodnie z Piramidą Prawidłowego Żywienia a także wprowadzić do codziennej rutyny aktywność fizyczną
• II ETAP diety zakłada stały ubytek masy ciała w zakresie 0,5-1kg tygodniowo, proces ten jest kontynuacją prawidłowych nawyków żywieniowych oraz aktywności fizycznej, fazę tą można kontynuować do momentu osiągnięcia docelowej masy ciała.

Podstawą diety Mayo są owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz niskokaloryczny nabiał. Jadłospis powinien składać się z posiłków niskokalorycznych, bogatych w błonnik oraz witaminy i minerały, czyli powinny być gęste odżywczo. Eliminacji ulega spożywanie tłuszczy nasyconych zwierzęcych, trans oraz cukrów prostych. Niedozwolone są dania smażone, tłuste, pieczone z dodatkiem tłuszczu, zagęszczane mąką.

Dieta nastawiona jest na stałą zmianę niepożądanych nawyków żywieniowych tj:
• Oglądanie telewizji podczas spożywania posiłków
• Częste spożywanie posiłków po za domem szczególnie posiłki typu Fast-food; eksperci uważają, że stołując się „na mieście” spożywamy zazwyczaj więcej kalorii
• Spożywanie zbyt dużej ilości cukrów prostych, słodyczy, napojów gazowanych i słodzonych oraz tłuszczy nasyconych i trans w formie wysoko przetworzonych produktów, smażonych posiłków
• Spożywanie kalorycznych i niezdrowych przekąsek także słonych np. chipsów, krakersów, paluszków o zwiększonej zawartości sodu i soli
Pożądane, „zdrowe” nawyki żywieniowe to między innymi:
• Codzienne spożywanie warzyw i owoców, warzyw w każdym posiłku
• Spożywanie 3-4 porcji pełnoziarnistych produktów zbożowych w różnej formie
• Komponowanie do diety tłuszczów roślinnych w formie olejów roślinnych, orzechów, pestek, awokado
• Codzienne spożywanie pełnowartościowego śniadania
• Codzienna aktywność fizyczna około 30 minut dziennie
• Spożywanie 5-6 mniejszych zbilansowanych posiłków


DIETA PLANETARNA:
Dieta utrzymana w nurcie Eko, jej głównym założeniem jest wyżywienie ciągle wzrastającej puli ludności na naszej planecie bez uszczerbku dla środowiska i zachowaniu jej zasobów. Została opracowana przez badaczy i ekspertów z organizacji Lancet. Dieta planetarna ma także za zadanie zainspirować ludzi do zmiany złych nawyków żywieniowych, zainteresowaniem się w większej mierze ochroną środowiska, co my jako ludzie możemy zmienić w swoim sposobie żywienia aby był on zdrowy dla nas i bezpieczny dla otoczenia.

Postawą diety planetarnej jest przejście na dietę roślinną i całkowite ograniczenie spożycia mięsa i produktów odzwierzęcych. Eksperci argumentują te zalecenia faktem, iż produkcja mięsa pochłania bardzo duże ilości wody oraz powodują produkcję gazów cieplarnianych, które wpływają m.in. globalne ocieplenie. Przy produkcji mleka emitowane jest prawie 3 razy więcej gazów cieplarnianych, niż w przypadku jego roślinnej alternatywy. Dieta planetarna jest też równoważna z nurtem zero waste. Ważne jest aby do maksimum zminimalizować straty jedzenia, wykorzystywanie resztek jedzenia, oczywiście w miarę możliwości. Ważnym założeniem diety jest także odżywanie się sezonowo. Spożywanie produktów sezonowych ogranicza zużywania dużej ilości zasobów naturalnych na transport i import egzotycznych towarów. Inną ze strategii diety planetarnej jest także zrównoważona produkcja żywności z wykorzystaniem najbardziej odpowiednich do danych produktów metod produkcji.


Podsumowując, widać że od lat główne trendy w dziedzinie dietetyki to przede wszystkim zdrowa dieta, oparta o pełnowartościowe produkty, zbilansowana, wykluczające niepotrzebne do funkcjonowania produkty takie jak: cukry proste, nasycone tłuszcze, produkty wysoko przetworzone, smażone. Dodatkowo na przestrzeni kilku ostatnich lat zdecydowanie widać duże zainteresowanie dietami ograniczającymi mięso a także dietami wegańską oraz fleksitariańską, których założenia w dużej mierze korespondują z założeniami nurtu Eko, ochrony środowiska oraz planety.


30 stycznia 2023