10 sposób na „odchudzenie” codziennej diety
Czasem nie duże zmiany w codziennym żywieniu mogą znacząco wpłynąć na Twoje samopoczucie oraz pomóc w utracie nadprogramowych kilogramów.
Kilka prostych zamian może pomóc CI raz na zawsze utrzymać wymarzoną sylwetkę. Poniżej podpowiadamy Ci jak w łatwy sposób możesz zmniejszyć kaloryczność swoich dań wybierając lżejsze zamienniki.
1. Mięso czerwone zamień na chudy drób
Mięso czerwone takie jak wołowina czy wieprzowina zawiera o wiele więcej tłuszczu i mniej białka niż mięso z chudego drobiu. Dla porównania 100g wieprzowiny zawiera około około 5,5g tłuszczu natomiast pierś z kurczaka bez skóry tylko 2,6g na 100g. Większa zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w mięsie czerwonym wpływa na zwiększone ryzyko powstania miażdżycy oraz zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe jelit.
2. Smażenie zamień na duszenie oraz gotowania
Smażenie posiłków stanowczo zwiększa ich strawność oraz podnosi kaloryczność oraz zawartość tłuszczu w samej potrawie. Rezygnując z częstego smażenia np. kotletów na rzecz mięsa duszonego lub gotowanego na parze znacznie „odchudzimy” nasze danie oraz sprawimy, że będzie bardziej lekkostrawne
3. Wybieraj jogurty naturalne zamiast owocowych
Jogurt naturalny czy też grecki ma zdecydowanie mniejszą zawartość cukru od jogurtów owocowych czy też innych mlecznych deserów. Jeśli mamy ochotę na jogurt owocowy zdecydowanie lepiej przygotować go w szybki sposób samemu np. poprzez zblendowanie go z ulubionymi owocami lub łyżką niskosłodzonego dżemu owocowego. Jest to znacznie mniej kaloryczna alternatywa, bez dodatku cukru i polepszaczy.
4. Kupne słodycze zastąp lekkimi, fit deserami
Na rynku mamy coraz więcej zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych słodyczy. Jeśli dopadnie nas „słodka pokusa” lepiej wybrać baton zbożowy, żelki owocowe 100% na soku owocowym lub dosłodzone erytrytolem, czekoladę gorzką, słodycze dosłodzone ksylitolem. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie fit deseru w domu na bazie owoców, jogurtu czy też no kaszy jaglanej, która jest niezwykle wartościowym produktem.
5. Zastąp chipsy i inne słone przekąski na orzechy i nasiona
Chipsy oraz inne słone przekąski zaliczamy do żywności wysoko przetworzonej, wysokokalorycznej oraz bogatej w tłuszcze nasycone i sól, Często ich spożywanie znacząco podnosi dzienny bilans kaloryczny, może także zwiększać ryzyko miażdżycy, prowadzić do nadwagi i otyłości. Lepszą alternatywą jest spożywanie niesolonych orzechów oraz nasion, które zawierają wiele witamin oraz mikroelementów, zawierają zdrowe tłuszcze. Oczywiście są to produkty o wyższej kaloryczności więc powinny być tylko dodatkiem w codziennej diecie
6. Zastąp słodkie napoje gazowane na wodę
Zrezygnowanie z codzienne spożywanie gazowanych napojów słodzonych znacznie zmniejszy podaż energii oraz cukru w codziennej racji kalorycznej. Duża, dwu litrowa butelka napojów typu cola lub kolorowych napojów gazowanych to nawet 70 kostek cukru. Zastąpienie tego typu napojów znaczące „odchudzi” bilans kaloryczny, dodatkowo odpowiednia ilość spożywanej wody wpływa pozytywnie zarówno na funkcjonowanie organizmu jak i przyspiesza proces odchudzania.
7. Czytaj etykiety!! Nie zawsze „Light” oznacza lepiej
Sięgając po produkty oznaczone znakiem „light”, „0 %” warto dokładnie zapoznać się z etykietą produktu i jego wartością kaloryczną. Często produkty „light” mają podobną kaloryczność do produktów light, ponieważ producenci zmniejszając ilość tłuszczu w danym produkcie, dodają do niego np. cukier i końcowa wartość kaloryczna jest podobna. Jeśli już chcemy wybrać produkt i zmniejszonej ilości tłuszczu/ cukry czy też kalorii dokładnie sprawdźmy czy nie jest to „dietetyczna pułapka”.
8. Zamień majonez oraz śmietanę na jogurt naturalny/ grecki
Łyżka majonezu to aż 160kcal i około 13g tłuszczu a w porównaniu łyżka jogurtu greckiego to tylko 23kcal oraz 1,2g tłuszczu. Różnica jest zatem ogromna, jeśli zastąpimy majonez czy też tłustszą śmietanę w sosach, sałatkach oraz dipach jogurtem znacznie zaoszczędzimy na kaloriach, smak natomiast będzie podobny.
9. Zastąp pieczywo pszenne na żytnie
Znaczne ograniczenie pieczywa pszennego na rzecz żytniego, orkiszowego lub mieszanego w pozytywny sposób wpłynie na nasze zdrowie. Pieczywo żytnie ma podobną ilość kalorii co pszenne jednak ma o wiele więcej dobroczynnych właściwości na nasz organizm: zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, witaminy z grupy B, cynk, potas i inne mikroelementy. Dodatkowo poprzez swoją strukturę daje większe poczucie sytości niż pieczywo pszenne a co za tym idzie zjemy go w mniejszej ilości.
10. Ogranicz alkohol
1g alkoholu dostarcza aż 7kcal, dodatkowo są to całkowicie puste kalorie, ponieważ nie dostarczają do organizmu żadnych wartościowych składników. Przykładowo 500ml piwa dostarcza około 220kcal, kieliszek 50ml wódki około 115kcal a lampka wina od 80 do 115kcal. Spożywanie alkoholu w większej ilości znacząco zwiększa podaż kalorii, w połączeniu z słodkimi napojami oraz przekąskami to już bardzo duża nadwyżka kaloryczna. Dlatego też warto ograniczyć alkohol tylko wyjątkowych okazji w umiarkowanych ilościach.
Mamy nadzieję, że nasze rady będą dla Ciebie pomocne. Jednak jeśli nie masz czasu na gotowanie, nie chcesz liczyć kalorii i zastanawiać się nad doborem produktów w swojej diecie możemy to zrobić za Ciebie. Profesjonalny catering dietetyczny to droga to uzyskania wymarzonej sylwetki oraz większej ilości wolnego czasu. |To my policzymy kalorię za Ciebie.
Jesteś zainteresowany? Zadzwoń pod numer 519 702 987 a udzielimy Ci wszystkich niezbędnych informacji i pomożemy dobrać dietę.
Więcej informacji znajdziesz na naszej stronie http://www.kredens-smaku.pl
24 marca 2023