Kredens Smaku

Czy catering może być tani…

Catering dietetyczny to w obecnych czasach usługa nie tracąca na zainteresowaniu konsumentów,

jest to nie tylko sposób na poradzenie sobie z nadprogramowymi kilogramami, dla wielu osób jest to codzienny styl życia, sposób na oszczędność czasu, spędzanego wcześniej na wykonywaniu zakupów oraz gotowaniu posiłków. Jest to także wygoda, codzienna dostawa pakietu zbilansowanych posiłków pomaga w utrzymaniu zdrowych nawyków żywieniowych bez nakładu dodatkowego czasu. Pomaga schudnąć lub trzymać się zasad różnych diet specjalistycznych.

Czy cena ma znaczenie?

Przeglądając strony internetowe wielu cateringów dietetycznych, zauważalna jest duża rozbieżność cenowa pomiędzy markami, co może budzić duże zdziwienie konsumentów: 30, 40, 50, 60zł za dzień wybranej diety- gama cenowa jest bardzo szeroka. Klient przeglądając wiele dostępnych cenników staje przed pytaniem: czemu tak tanio? dlaczego tak drogo? Co tak naprawdę ma wpływ na cenę danego pakietu? Czy naprawdę pakiet dietetyczny o mocno okrojonej cenie to dobry, jakościowy wybór?
Ceny pakietów dietetycznych, szczególnie w obecnych czasach, przy dużych podwyżkach zarówno produktów spożywczych jak i innych kosztów stałych, w większości przypadków są wyższe niż w poprzednich latach. Większość cateringów dietetyczny chcąc utrzymywać stale wysoki poziom i jakość serwowanych posiłków sukcesywnie na przestrzeni czasu podnosi cenę swoich pakietów w zależności do panującej aktualnie sytuacji gospodarczej. Niestety przy niskiej cenie zestawu istnieje zwiększona szansa iż jakość posiłku nie jest porównywalna do tej oferowanej przez droższe cateringi.
Niestety najczęściej potwierdza się reguła iż niższa cena stoi za gorszą jakością i smakiem oferowanych posiłków. Niska cena pakietu podyktowana jest wyborem produktów spożywczych z innej półki jakościowej i cenowej niż w droższych ofertach. Także gdzie znajdziemy znaczące różnice?

Czego nie widać gołym okiem ?

Galopująca inflacja z tygodnia na tydzień odbija się na cenach praktycznie wszystkich dostępnych produktów spożywczych. Wyższa cena pakietu dietetycznego daje firmie możliwość korzystania z szerszej puli produktów wysokich jakościowo, nie zmusza do korzystania z tańszych zamienników. Sezonowe, świeże warzywa i owoce stanowią jedną z droższych grup produktów spożywczych. Tańsze cateringi najczęściej opierają się o owoce i warzywa mrożone, konserwowane, często gama warzyw i owoców jest szeroko zakrojona z powodu wysokich cen tych produktów szczególnie w okresie letnim. Cena wpływa również na jakość serwowanego mięsa, a także też ryb, w tańszych opcjach nie znajdziemy mięsa wolnego od antybiotyków, z wolnego chowu czy propozycji ekologicznych. Posiłki stają się monotonne poprzez małą różnorodność tańszych produktów, rzadko z ofercie „ekonomicznych” firm cateringowych znajdziemy posiłki z jagnięciną, cielęciną czy też jakościową wołowiną, którą możemy spotkać w droższych cateringach. Pamiętajmy, że dieta nie może być karą, powinna być dal nas przyjemnością. Decydując się na catering chcemy jeść zdrowo i smacznie.

Tani smak- poczuj różnicę.

Warto zwrócić również uwagę na fakt, iż uzyskanie wyjątkowego, unikatowego smaku wiąże się większym nakładem zarówno czasu jak i funduszy. Rezygnując z tanich zamienników, polepszaczy smaku, gotowych mieszanek przypraw, decydując się na stworzenie własnych unikatowych receptur przypraw, korzystając m.in. ze świeżych ziół marka ponosi większy koszt niż korzystając ze zwykłych dostępnych przypraw. Mamy szansę na stworzenie dań o unikatowym smaku, dopieszczonych pod każdym calem.

Czy naprawdę „tanio” się opłaca?

Korzystając z tańszych cateringów dietetycznych oszczędzamy pieniądze, ale czy oprócz zaoszczędzonych funduszy zyskujemy coś jeszcze? Warto się nad tym dobrze zastanowić szukając opcji dla Siebie. Wybierając droższą opcję cateringu dietetycznego wybieramy także produkt wysoki jakościowo pod każdym względem. Należy pamiętać iż końcowa cena pakietu zależna jest od wielu, różnych czynników m,in: jakość użytych składników, al. Także wykwalifikowanie kucharza, dietetyka, który przygląda się menu i komponuje posiłki tak, aby były bogate w niezbędne makroelementy oraz ilość kalorii. Wybieramy dopieszczony produkt zarówno pod względem jakości, smaku jak i podania. Płacimy więcej ale także finalnie zyskujemy więcej. Pamiętajmy, że jakość idzie z ceną w parze. Otrzymujemy pakiet stworzony przez fachowców najlepszych w swojej dziedzinie, przygotowany ze smakiem oraz odpowiednio zbilansowany.

A jeżeli Jesteście zainteresowani naszą ofertą to zapraszamy na http://www.kredens-smaku.pl


18 kwietnia 2023