Nawyki żywieniowe- jak jest łatwo poprawić
Jeśli zastanawiasz jak w prosty sposób zmienić swój sposób żywienia na zdrowszy to trafiłeś idealnie. Poniżej przedstawiamy kilka prostych sposobów na łatwe i proste zmiany w nawykach żywieniowych, które spowodują trwałe zmiany w twoim stylu żywienia.
1. Staraj się jeść regularnie
Nasz metabolizm pracuje najlepiej gdy dostarczamy mu kalorie w stałych odstępach czasu, nie dochodzi wtedy do nadmiernego magazynowania energii w postaci tkanki tłuszczowej. Starajmy się spożywać posiłki maksymalnie co 3-4 posiłki aby nie dopuszczać do napadów wilczego głodu. Co dzięki temu osiągniesz? Zapanujesz nad głodem a także przed napadami na jedzenie. Twój poziom energii będzie na stałym poziomie przez cały dzień, unikniesz incydentów ospałości w trakcie dnia
2. Wypijaj min 5-6 szklanek wody dziennie
Nawodnienie to bardzo ważny element naszego żywienia, woda jest składnikiem wszystkich komórek ciała i jest niezbędna do jego ich funkcjonowania, dodatkowo woda pozwala nam zmniejszyć apetyt, wypicie szklanki wody na pół godziny przed posiłkiem spowoduje spożycie mniejszej ilości pokarmu. Co zyskasz pijąc odpowiednią ilość wody? Unikniesz niebezpiecznego odwodniania, twoja skóra będzie napięta i elastyczna, zmniejszać ryzyko obrzęków, dodatkowo możesz szybciej zauważyć efekty redukcji masy ciała
3. Wprowadź warzywa i owoce do każdego posiłku
Owoce a w szczególności warzywa zaliczamy do grupy produktów niskokalorycznych jednakże bardzo wartościowych pod względem witaminy oraz minerałów. Dodatkowo stanowią one objętościową cześć posiłki przez co możemy uzyskać sytość przy niskiej podaży kalorii. Warzywa i owoce są ponadto źródłem błonnika pokarmowego. Co zyskasz wprowadzając je do diety? Odpowiednią podaż witam, przeciwutleniaczy oraz błonnika pokarmowego, pomoże to w regulacji działania przewodu pokarmowego, dodatkowo zjadając sałatki uzyskasz sytość po posiłku przy niedużym nakładzie kalorycznym.
4. Wybieraj produkty o mniejszej zawartości cukru oraz tłuszczy
Wykonując zakupy możesz w łatwy sposób zmniejszyć kaloryczność swojej diety, wybieraj produkty o niższej zawartości tłuszczu np. mleko 1,5-2% zamiast 3,2%, wybierasz jogurt naturalny zamiast greckiego bądź śmietanę o zawartości tłuszczu 12% zamiast 18% lub 30%. Postaw na naturalny nabiał zamiast owocowego lub z czekoladowymi dodatkami. Słodkie płatni śniadaniowe zamień na naturalne płatki owsiane lub jaglane. Majonez możesz zastąpić jogurtem greckim. Słodycze zastąp owocami świeżymi lub suszonymi a gazowane, słodkie napoje wodą mineralną, którą w łatwy sposób możesz wzbogacić o cytrynę lub owoce. Dzięki tym łatwym zamianom w łatwy sposób odchudzisz swój koszyk.
5. Zmień sposób przygotowywania potraw
Lubisz potrawy smażone lub tradycyjnie pieczone? Warto wiedzieć, że są to posiłki cięż strawne i niestety dość kaloryczne. Warto zamienić kilka posiłków smażonych na potrawy duszone lub przygotowane na parze, dzięki czemu w znaczny sposób zmniejszy kaloryczność dania a także poprawimy strawność i wartości odżywcze posiłku. Ulubione schabowego w łatwy sposób można zamienić na duszone bitki schabowe lub schab pieczony w całości bez dodatku tłuszczu. Warto też wyeliminować znaczną część wieprzowiny w diecie na rzecz chudszego drobiu oraz ryb. Zawierają one więcej wartościowego białka a znacznie mniej tłuszczy nasyconych, które przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, zwiększają ryzyko wystąpienia zawału serca bądź udaru.
6. Ogranicz podjadanie oraz spożywanie alkoholu
Podjadanie pomiędzy posiłkami znacznie zwiększa kaloryczność naszego całego bilansu, dodatkowo wpływa to na zachwianie regulacji receptorów głodu i sytości. Przy ciągłym podjadanie nie odczuwamy naturalnego głodu, które występuję mniej więcej 3 godziny po spożyciu posiłku. W sytuacji odczuwania głodu pomiędzy posiłkami warto najpierw wypić szklankę wodę, która zapełni żołądek przez co nasz mózg otrzyma informację, że nie potrzebujemy jeszcze spożyć posiłku.
Warto nadmienić, że alkohol jest produktem wysokokalorycznym, dodatkowo dostarcza on tzw. pustych kalorii, ponieważ nie dostarcza on dodatkowo żadnych składników odżywczych tj, witamin czy mikroelementów. Ponadto jest to substancja toksyczna, która w każdej dawce niesie negatywne skutki dla naszego organizmu, szczególnie wątroby czy trzustki. Warto zminimalizować jego ilość w naszej diecie bądź wybierać najbardziej wartościową opcję, np. lampę wytrawnego wina czerwonego, które ma mniej kalorii oraz wykazane prozdrowotne właściwości szczególnie dla układu sercowo- naczyniowego.
Mamy nadzieję, że te kilka prostych zasad pozwoli Ci poprawić Twój sposób żywienia lub ułatwi redukcje masy ciała. Jednak jeśli chciałbyś ułatwić sobie zadanie, zachęcamy Cię do wypróbowania cateringu dietetycznego, w którym sztab profesjonalistów w swoim dziedzinach zadba o Twoją dietę i wygodę.
Zapoznaj się z naszą ofertą na stronie http://www.kredens-smaku.pl a w razie pytań skontaktuj się z nami pod numerem telefonu 519 702 987.
14 maja 2023