NOWOŚĆ W OFERCIE WYBÓR MENU „NISKIE WĘGLE”
Dieta niskowęglowodanowa budzi duże zainteresowanie wśród klientów, którym zależy na redukcji masy ciała. Zła renoma węglowodanów szczególnie chleba pszennego czy też ziemniaków, często uważanych przez ludzi za „tyczące” przyczynia się do tezy iż nadmiar węglowodanów w diecie powoduje wzrost masy ciała.
Wsłuchując się w wiele Waszych sugestii dotyczących wprowadzenia diety Low Carb, idziemy krok dalej i oprócz dostępnej w ofercie diety „LOW CARB” wprowadzamy także drugi wariant diety z Wyborem Menu „Niskie Węgle”, w której codziennie możecie wybierać posiłki aż z 4 diet niskowęglowodanowych tj: Dieta Low Carb, Keto, Paleo oraz dieta Samuraja.
Wybór Menu „Niskie Węgle” dostępny jest w wersji 4- posiłkowej w trzech opcjach kalorycznych: 1500, 2000 i 2500kcal.
Wybór Menu „Niskie Węgle” jest odpowiednią opcja dla osób, które chcą ograniczyć węglowodany w diecie, a jednocześnie chcą mieć wpływ na to jakie smaki i rodzaje dań będą komponowane w ich pakiecie. Jest to również odpowiednia opcja dla osób, które nie chcą przechodzić na restrykcyjną dietę ketogeniczną, a jednocześnie chcą spożywać np. mniej cukrów prostych.
JAKIE DIETY WCHODZĄ W WYBÓR MENE „NISKIE WĘGLE”
1. Dieta Ketogeniczna
Dieta ketogeniczna zaliczana jest do grupy diet LCHF, czyli z angielskiego low carb high fat, dieta restrykcyjna, jednostronna oparta w około 75-80% z tłuszczy zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Węglowodany ograniczone są w tej diecie do ilości 25-45g dziennie w zależności od kaloryczności diety, stanowią około 8-10% dziennego zapotrzebowania. Pozostałą cześć dziennego zapotrzebowania kalorycznego pokrywają produkty białkowe.
Stosowanie diety keto wprowadza organizm w stan ketozy, wyeliminowanie z diety glukozy zmusza organizm do pozyskiwania innego źródła energii, rozpoczyna się zużywanie, „spalanie” własnej tkanki tłuszczowej, dochodzi do produkcji ciał ketonowych. Po około dwóch tygodniach dokładnego przestrzegania diety organizm powinien być już w stanie ketozy, można to sprawdzić m.in. testem paskowym z moczu.
Podstawę diety ketogenicznej stanowią posiłki tłuszczowo- białkowe z dodatkiem warzyw niskoskrobiowych, w szczególności warzyw zielonolistnych. Tłuszcz w diecie ketogenicznej występuje w postaci oleju kokosowego, orzechów, pestek, jaj, tłustych odmian mięsa np. baranina, wołowina, jagnięcina, wieprzowina oraz ryb: łosoś, makrela, śledź, szproty, tłustych odmian nabiału: sery pleśniowe, sery żółte, mascarpone, risotta, tłusty twaróg, śmietanka 30 i 36% tłuszczu, mleko pełnotłuste.
Ostatnio coraz większe zainteresowanie budzi tzw. KETOTARIANIZM, czyli dieta keto dla wegetarian, bez spożywania mięsa i jego przetworów. Połączenie diety keto oraz wegetariańskie propaguje stosowanie tylko i wyłącznie tłuszczy roślin, rezygnacja z tłuszczy zwierzęcych, które w dużym stopniu odpowiedzialne są za wzrost poziomu cholesterolu we krwi.
Ketotarianizm dzięki zawartości dużej ilości warzyw i tłuszczy roślinnych jest dietą przeciwzapalną, dieta pozbawiona nasyconych kwasów tłuszczowych pozwala na detoksykację organizmu ze szkodliwych toksyn.
Niektóre ciała ketonowe mają zdolności dezaktywowania stanów zapalnych, zwłaszcza w chorobach autoimmunologicznych tj np. artretyzm.
2. Dieta Paleo
Dieta paleolityczna jest rodzajem programu żywieniowego naśladującego żywienie naszych przodków żyjących w okresie Paleolitu. Propagatorzy tego stylu żywienia opierają założenia tej diety na fakcie, iż genom ludzi współczesnych nie różni się w znaczący sposób od genomu naszych przodków, a co za tym idzie postulują za tezą, iż nasz przewód pokarmowy nie jest w stanie przystosować się do innego sposobu żywienia, szczególnie do trawienia węglowodanów.
Dieta Paleo naśladuję dietę „łowiecką”, czyli składa się w głównej mierze z mięsa, ryb, owoców morza, jaj, owoców, warzyw i grzybów oraz nasion i orzechów. Wyklucza natomiast spożywanie w największym stopniu zbóż, strączków oraz nabiału a także cukru i produktów przetworzonych.
Poprzez wyeliminowanie z diety zbóż oraz nasiona roślin strączkowych w znacznym stopniu eliminacji ulegają węglowodany przez co zaliczana jest do grupy diet LCHF.
Dieta Paleo opiera się na naturalnym sposobie żywienia, pozbawionym współczesnych produktów wysoko przetworzonych z dużą zawartością soli, tłuszczy trans. Dieta Paleo pomimo, iż jest dietę ograniczoną m.in. w produkty węglowodanowe i jest w pewnym stopniu dietą restrykcyjną, nie można powiedzieć, że jest to dieta niezdrowa. Z założenia nie polega na ograniczeniach kalorycznych a w większej mierze na ograniczeniach jakościowych.
Jak każdy sposób żywienia posiada zarówno wady jak i zalewy. Grono naukowcy twierdzi, że długotrwałe stosowanie diety Paleo przy niskiej aktywności fizycznej może przyszłościowo prowadzić do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi, chorób nerek lub wątroby. Zwolennicy diety podkreślają, iż dieta wyklucza z codziennego jadłospisu produkty przetworzone, sól, cukier, gluten przez co pomaga w redukcji masy ciała, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym
3. Dieta Samuraja
Dieta Samuraja jest dieta zaliczana do grupy wysokobiałkowych programów żywienia, dedykowana jest w szczególności dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Dieta ta jest oparta na założeniach żywienia japońskich wojowników, jest to zmodyfikowany program diety Paleo, który dokłada spożywanie węglowodanów bezglutenowych, które są niezbędne do odbudowy tkanki mięśniowej po treningu fizycznym. Twórcą diety Samuraja jest Nate Miyaki- absolwent UC Berkeley
Główne, najważniejsze założenia diety to:
– spożywanie produktów jak najmniej przetworzonych, zaleca się aby mięso i jaja były z ekologicznych hodowli natomiast produkty zbożowe najlepiej pełnoziarniste, owoce i warzywa zaleca się do spożywania w formie surowej
– podczas stosowania diety zalecana jest wysoko aktywność fizyczna, około 3-4 treningi tygodniowo, dieta wysokobiałkowa bez zastosowania aktywności fizycznej może mieć negatywne skutki dla funkcjonowania nerek i wątroby, natomiast przy wysokiej aktywności najwyższa białka w diecie wykorzystywana jest do budowy tkanki mięśniowej
4. Dieta Low Carb
Dieta Low Carb to dieta niskowęglowodanowa, gdzie wartość węglowodanów waha się dziennie od 25 do 100g. Za zmniejszeniem węglowodanów idzie zwiększona ilość tłuszczy w diecie, białka zazwyczaj pozostają na niezmiennym poziomie.
Dzięki ograniczeniu węglowodanów a w szczególności glukozy w organizmie, organizm szuka innych źródeł energii a co za tym idzie zaczyna wykorzystywać własną tkankę tłuszczową. Dzięki temu mechanizmowi diety niskowęgowodanowe są skuteczne w redukcji masy ciała.
Podsumowując nowy wariant diety z Wyborem Menu pozwala na komponowanie diety niskowęglowodanowej według swoich preferencji kulinarnych.
6 lutego 2023