Dieta ketogeniczna to rodzaj diety bardzo niskowęglowodanowej, które poprzez elimanację węglowodanów i cukrów z diety wprowadza organizm w stan ketozy, w którym głównym źródłem energii stają się ciała ketonowe. Dieta charakteryzuje się długotrwałym niskim spożyciem węglowodanów- 25-50g na dobę, a jej podstawę stanowią tłuszcze i umiarkowane ilości białka. Jest to dieta bardzo restrykcyjna, jednakże skuteczna. W wyniku przejścia w stan ketozy, organizm wykorzystuje własną tkankę tłuszczową do czerpnia energii, przez co redukujemy jej ilość w organizmie.
Posiłki w diecie ketogenicznej są tłuste i opierają się na bogatych w tłuszcz mięsie drobiowym/wieprzowym/wołowym z dodatkiem tłustych sosów na bazie smalcu/masła/oleju kokosowego, które stanowią podstawę diety. Dania bazują również na tłustym nabiale, jajach oraz orzechach i pestkach. Dodatkiem do posiłku są zielone warzywa liściaste oraz inne warzywa niskoskrobiowe.
Udział składników odżywczych w diecie:
Tłuszcze 60-80%
Białko 10-25%
Węglowodany do 10%
Dieta ketogeniczna jest wykorzystywana w leczeniu padaczki lekoopornej. W ostatnich latach zyskała na popularności również jako dieta redukcyjna. Należy jednak pamiętać, że jest to dieta bardzo restrykcyjna, najlepiej przed jej rozpoczęciem wykonać badania laboratoryjne krwi, aby sprawdzić swój aktualny stan zdrowia. Dieta odradzana jest osobom z chorobami wątroby, pęcherzyka żółciowego, wątroby, nerek.
Więcej szczegółowych informacji na temat diety ketogenicznej znajduje się na naszym blogu na stronie www.kredens-smaku.pl/blog
Dieta dostępna w opcji 4-posiłkowej w kalorycznościach 1500,2000,2500 i 3000kcal