Kredens Smaku

Dieta ketogeniczna NOWOŚĆ!

Dieta ketogeniczna jest modelem żywienia o bardzo niskiej zawartości węglowodanów – ograniczonej do 30g na dobę, a wysokiej zawartości tłuszczy w granicy 75-80% dziennego zapotrzebowania. Wysoka zawartość tłuszczu w diecie ma na celu wprowadzeniu naszego organizmu w stan ketozy, czyli produkcji dużej ilości ciał ketonowych, które wykorzystywane są jako paliwo dla naszych komórek zamiast glukozy. Składa się ona z 3 faz:

– keto-adaptacji

– fazy głównej diety

– fazy zakończenia diety

Istotą działania naszej diety ketogenicznej jest zmiana metabolizmu składników energetycznych w naszym organizmie. Przy wysokiej podaży tłuszczy w diecie oraz bardzo niewielkiej ilości dostarczanej glukozy, organizm szuka innych źródeł energii i dochodzi do utleniania kwasów tłuszczowych z naszej własnej tkanki tłuszczowej i produkcji ciał ketonowych w wątrobie, a co za tym idzie dochodzi do redukcji tkanki tłuszczowej i spadku masy ciała.

Stosowanie diety ketogenicznej ma niewątpliwie wiele zalet, do których zaliczamy przede wszystkim działanie antydrgawkowe wykorzystywane w leczeniu padaczki lekoopornej u dzieci w wieku do 10 lat. Zastosowanie diety ketogenicznej w tym przypadku pozwala znacznie ograniczyć lub całkowicie wyeliminować napady padaczkowe. Jeśli podczas 2-letniego stosowania diety nie zaobserwowano napadów można spróbować zrezygnować z diety. Inną ważną korzyścią diety jest utrzymanie stężenia glukozy i insuliny we krwi na stałym, niskim poziomie, a co za tym idzie nie  mają miejsca skoki insuliny, poziom energii utrzymuje się na stałym, wysokim poziomie, nie odczuwamy senności spowodowanej gwałtownym spadkiem stężenia glukozy we krwi. Pozytywny wpływ na poziom odczuwalnej energii ma także zastosowanie oleju kokosowego bogatego w kwasy tłuszczowe MCT, które dodatkowo przyczyniają  się do przyspieszenia przemiany materii. Do głównych zalet diety zaliczamy także spadek masy ciała, spowodowany redukcją tkanki tłuszczowej, podczas jej stosowania ograniczone jest także odczucie głodu, co pozwala na spożywanie mniejszej ilości posiłków. Bardzo ograniczona ilość węglowodanów w jadłospisie jest pomocna m.in. podczas terapii leczniczej w drożdżycy, coraz więcej badań przemawia także za zasadnością stosowania diety ketogenicznej w dietoterapii cukrzycy oraz nowotworów z racji niskiej podaży glukozy i kontroli węglowodanów.

Pomimo swoich zalet dieta ketogeniczna uznawana jest za kontrowersyjną i nie jest pozbawiona wad. Przede wszystkich jest dietą jednostronną, opartą głównie na tłuszczach i należy jej rygorystycznie przestrzegać, aby osiągnąć zaplanowane efekty. Stosując tą dietę musimy ściśle przestrzegać dozwolonej ilości węglowodanów co może być uciążliwe. Lekarze ostrzegają, że długotrwałe stosowanie diety może być zbyt dużym obciążeniem dla pracy zarówno wątroby jak i nerek. Niektórzy naukowcy wspominają również o wpływie długotrwałego stosowania  diety na gospodarkę tłuszczową organizmu, jednak jest to temat bardzo kontrowersyjny, ponieważ istnieją także badania, które udowadniają wpływ diety na zwiększenie poziomu cholesterolu HDL oraz zmniejszeniem stężenia trójglicerydów.

Jedną z niedogodności podczas stosowania fazy keto-adaptacji jest stan tzw. „keto-grypy”, który jest przejściowym efektem spowodowanym zmianami metabolicznymi. Podczas pierwszych dwóch tygodni diety możemy odczuwać lekkie bóle lub zawroty głowy, senność, tymczasowy spadek energii, bóle mięśni, a także możemy spotkać się z objawami nietolerancji tłuszczu przez przewód pokarmowy tj: biegunka tłuszczowa, wzdęcia, nudności lub zaparcia. Wymienione objawy ustępują w momencie ustabilizowania poziomu ketonów, po zaadaptowaniu organizmu nasz mózg pracuje na wyższych obrotach, mamy więcej energii w ciągu całego dnia, a przy tym odczuwamy mniejszy głód.

Przed rozpoczęciem diety dobrze jest wykonać kilka parametrów badań krwi: morfologia ogólna krwi z rozmazem, poziom glukozy we krwi na czczo, poziom trój glicerydów, cholesterolu ogółem oraz frakcji LDL i HDL,  poziom białka CRP,  poziom hormonów tarczycy: TSH oraz Ft3 i Ft4 ,  poziom wskaźników wątrobowych: Aspat i Alat. Stosując dietę ketogeniczną zaleca się badania poziomu ciał ketonowych we krwi przy pomocy glukometru ze specjalnymi paskami lub poziomu ketonów w moczu przy pomocy pasków. Stosując dietę ketogeniczną warto skontaktować się z lekarzem, który oceni stan zdrowia i zinterpretuje badania krwi.

Dieta ketogeniczna z naszej oferty dostępna jest w kilku wariantach kalorycznych, składających się z 4 posiłków  w zależności od fazy diety.

Wprowadzając dietę ketogeniczną do naszej oferty mamy na celu zagwarantować Wam kompleksowe działania składające się z okresu zaadaptowania do diety, czasu na osiągnięcie zaplanowanych efektów, a także co bardzo ważne efektywnego zakończenia diety z ograniczeniem możliwości efektu jo-jo.

Z tego też powodu sprzedaż diety ketogennej będzie limitowana i  okresowa, przeprowadzana turami z zaplanowanym harmonogramem, o którym będziecie informowani na bieżąco za pomocą mediów społecznościowych.

Bardzo ważne jest aby wszystkie 3 fazy diety były przeprowadzone bez przerw, dlatego też w tym roku zaplanowaliśmy jedną turę diety rozpoczynającą się z początkiem października od fazy adaptacji. Daty rozpoczęcia kolejnych etapów będą podawane na bieżąco z wyprzedzeniem. Osoby chętne do rozpoczęcia diety od października będą mogły zapisywać się przez cały wrzesień 🙂

Kolejne 2-3 tury diety będą zaplanowane na kolejny rok.

Więcej szczegółowych informacji udzielą nasi dietetycy pod numerem telefonu 519-702-987.

Faza keto-adaptacji ma na celu wprowadzenie organizmu w stan ketozy i zapoczątkowanie zmian metabolicznych, dążąc do wykorzystania ketonów jako główne źródło energii. Jest to czas przeznaczony na przystosowanie się naszego ciała do nowego sposobu żywienia, możemy się w tym czasie borykać z początkowymi trudnościami, negatywnymi objawami diety, które znikają po ustabilizowaniu poziomu ketonów we krwi. Zawartość tłuszczu utrzymuje się w granicach 75-80% zapotrzebowania.

Faza I dostępna jest w 4 wariantach kalorycznych: 1500, 1800, 2000 i 2500 kcal złożonych z 4 posiłków dziennie. W pierwszej fazie diety posiłki składają się z produktów spożywczych takich jak: wszelkiego rodzaju mięs oraz ryb, jaj, tłuszczy roślinnych a w szczególności z oleju kokosowego oraz tłuszczy zwierzęcych m.in. masła, awokado, warzyw zielonych, liściastych i innych o niskiej zawartości węglowodanów oraz owoców, do których zaliczamy: owoce jagodowe, cytryny czy truskawki.

1500 KCAL1800 KCAL2000 KCAL2500 KCAL
55 zł70 zł73 zł90 zł

Główna faza diety to  4-tygodniowy jadłospis zakładający spożycie węglowodanów na poziomie 30g dziennie, białka na poziomie około 15% dziennie oraz tłuszczy na poziomie około 75% dziennie. Taka proporcja makroskładników pozwala na trwałe utrzymanie stanu ketozy i efektywną redukcje masy ciała i tkanki tłuszczowej.

Faza II dostępna jest w 5 wariantach kalorycznych: 1200, 1500, 1800, 2000 i 2500 kcal  złożonych z 4 posiłków dziennie. Na tym etapie zachęcamy do zmniejszenia kaloryczności w stosunku do ilości przyjmowanych kalorii podczas fazy adaptacji. W tej fazie diety jadłospis zostaje urozmaicony o kolejne produkty, do których zaliczymy orzechy oraz pestki, nabiał: sery żółte, kremowe, pleśniowe, serek wiejski, ser feta i mozarella, serek mascarpone, twaróg pełnotłusty, śmietankę o zawartości tłuszczu 30% . Większa pula produktów pozwala na stworzenie urozmaiconych posiłków ketogenicznych.

1200 KCAL1500 KCAL1800 KCAL2000 KCAL2500 KCAL
46 zł56 zł68 zł75 zł93 zł

Ostatni etap diety ketogenicznej składa się z 2-tygodniowej fazy zakończenia diety, w której stopniowo zwiększamy ilość węglowodanów w diecie z 30g na dobę do 100g na dobę w ostatnich dniach diety. Stopniowe wprowadzanie węglowodanów ma na celu zmniejszenie ryzyka wystąpienia efektu jo-jo. Po zakończeniu całego cyklu diety ketogenicznej zachęcamy do dalszego stosowania diety z niższą ilością węglowodanów, w celu utrzymania otrzymanych efektów. W naszej ofercie znajdziecie dietę cukrzycową, która będzie spełniała powyższe kryteria.

Faza III dostępna jest w 5 wariantach kalorycznych: 1200, 1500, 1800, 2000 oraz 2500 kcal złożonych z 4 posiłków dziennie. Do jadłospisu wprowadzamy węglowodany złożone w postaci ryżu, kasz oraz makaronu pełnoziarnistego a także pieczywa razowego w dozwolonej ilości. Posiłki wzbogacamy także o nowe owoce m.in. jabłko i gruszkę.

1200 KCAL1500 KCAL1800 KCAL2000 KCAL2500 KCAL
52 zł65 zł78 zł85 zł107 zł
zamów

WYBRANĄ DIETĘ
I PRZEKONAJ SIĘ, ŻE JESTEŚMY DLA CIEBIE!

NASZE DIETY