Dieta o niskiej zawartości glutenu oraz z wykluczeniem produktów mlecznych skierowana jest do osób, które posiadają nietolerancję oraz nadwrażliwości na gluten oraz alergię na białko mleka krowiego lub z innego powodu nie mogą spożywać produktów zawierających białko mleka. W obecnych czasach bardzo często nietolerancja lub alergie na gluten i białko krowie występują razem, dlatego chcieliśmy w tej diecie wyeliminować oba te alergeny,
Przy produkcji tej diety używane są naturalnie bezglutenowe kasze. Z diety eliminujemy każdą odmianę pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa. Do przygotowania posiłków używane są produkty bezmleczne, które całkowicie pozbawione są białka mleka krowiego. Zastąpione są one jogurtami oraz mlekami roślinnymi oraz serem tofu. Z uwagi na możliwą niską zawartość glutenu w diecie, nie wskazana jest dla osób silnie uczulonych, a także chorującym na celiakię. Niestety z racji dużego zanieczyszczenia glutenem różnych produktów spożywczych, które potencjalnie nie powinny go zawierać, a także obcowania produktów „bezglutenowych” na halach produkcyjnych/ magazynach u dostawców z produktami glutenowymi nie jesteśmy w stanie prowadzić diety całkowicie bezglutenowej. Pomimo zastosowania certyfikowanych produktów bezglutenowych, gluten obecny jest w zakładzie, przez co może być „wyczuwalny” przez organizm osób silnie uczulonych.
Warto pamiętać o fakcie, iż osoby zdrowe, nie chorujące na celiakię oraz u których nie występują nietolerancje glutenu bądź białka mleka krowiego, nie powinny przechodzić długotrwale na wspomnianą dietę. Jest to dieta specjalistyczna,a osoby, które na długi czas wykluczają nabiał ze swojej diety bardzo często mają problem z ponownym jego wprowadzaniem.
Dieta 5- posiłkowa dostępna w kalorycznościach: 1200, 1500, 1800, 2200 i 2500kcal
Dostępna także w wariantach: