Podstawę diety Paleo stanowią: mięso, ryby, jaja, owoce i warzywa, orzechy, pestki i nasiona – produkty w bardzo małym stopniu przetworzone. Geneza diety sięga do okresu paleolitu i sposobu żywienia ludzi pierwotnych, którzy zajmowali się głównie łowiectwem, jedli mięso upolowanych zwierząt, ryb a także zebrane owoce, nasiona. Zwolennicy tej diety zaznaczają że nasz dzisiejszy genom w bardzo niewielkim stopniu różni się od genomu ludzi pierwotnych a nasz układ pokarmowy nie jest w stanie w tak szybkim czasie przystosować się do innego modelu żywienia, m.in do dużej podaży węglowodanów w diecie.
Dieta Paleo ma za zadanie zmniejszanie wpływu pokarmu na poziom glukozy we krwi. Kontrola ilości soli w diecie, jak również ograniczenie produktów pszennych, takich jak: makaron, pieczywo, niektóre rodzaje kaszy oraz mąka pozwolą Ci pozbyć się nadmiaru zmagazynowanej wody podskórnej
Dieta Paleo świetnie sprawdzi się u osób z chorobami autoimmunologicznymi, ponieważ eliminuje wiele czynników prozapalnych np. gluten, białko mleka krowiego, dodatkowo niska podaż węglowodanów pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi, co bardzo istotne jest m.in w insulinooporności czy cukrzycy.
Dostępna w kalorycznościach: 1500, 2000, 2500 i 3000kcal