Dieta SIRT, zyskała mocno na popularności, po spektakularnej metamorfozie artystki Adele, która korzystała właśnie z zasad tej diety. Dieta wykorzystuje przede wszystkim produkty sirtuinowe oraz przeciwutleniacze. Połączenie obu tych składników pozytywnie wpływa na metabolizm, kontroluje stan zapalny oraz ma istotny wpływ na przebieg procesów starzenia się.
Dietę dzielimy na II fazy, w których jedna z faz dzieli się na II etapy:
Pierwsze dwa etapy diety sa dość restrykcyjne, jednakże w 3 etapie nie mamy narzuconej ilości kalorii, przez co każdy może dostasować ją do własnych potrzeb organizmu.
Dieta jest skierowana głównie do osób, które chcą zredukować swoją masę ciała z pewnymi wyjątkami. Diety sirtuinowej nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, ze względu na znaczne ograniczenia kaloryczne, osoby chore przewlekle m.in. na choroby układu pokarmowego czy nerek.
Przed rozpoczęciem programu zlecamy konsultację z lekarzem oraz przestrzeganie wyznaczonych okresów czasowych faz i etapów diety. W przeciwnym razie sama dieta może wywołać niepożądane skutki.